Indul a szezon, ráadásul a „szomszédban”, Miskolcon

Pénteken 19 órától a MEAFC-Peka Bau vendégeként kezdi meg szereplését a férfi röplabda Extraliga 2024/25-ös kiírásában a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika. A rajt kapcsán beszélgettünk vezetőedzőnkkel, Toronyai Miklóssal.

A felkészülését a Vegyész augusztus elején kezdte, de már júliusban megcsinálták a játékosok a felméréseket. Mivel ekkor még a magyar válogatottal volt Toronyai mellett három játékosunk, Cziczlavicz Dávid, Kiss Máté és Péter Benedek is, a felkészülés labdás részét Vass Renátó másodedző, a kondicionálist pedig Dudás Tamás erőnléti edző vezette.

„Mindent megbeszéltünk a kollégáimmal, akik remek munkát végeztek” – dicsérte fiatal munkatársait Toronyai. „Volt, hogy abban a három-négy hétben egy-két edzésen részt tudtam venni, illetve folyamatosan értesítve voltam, tehát semmiről nem maradtam le. Ahogy véget ért az Európa-bajnoki selejtező, én azonnal csatlakoztam, míg a három játékos tíz nap extra pihenőt kapott, miután végig dolgozták a nyarat. Így volt idő mindenkivel foglalkozni, majd szépen lassan teljes lett a keret. Két felkészülési tornán illetve egy edzőmeccsen már teljes volt a csapat. Jó úton járunk, készen állunk a bajnoki rajtra.”

A Vegyész – még a válogatottak nélkül – játszott augusztus végén két alkalommal is a DEAC-cal: előbb a debreceniek nyertek, aztán a mieink. Ezt követte egy felkészülési meccs a szlovák Svidník ellen, amin már Toronyai dirigált, majd az eperjesi torna következett, már a válogatott játékosokkal a fedélzeten. Aztán egy-egy meccs a Pénzügyőr SE és a szlovák Presovval szemben, majd a DEAC elleni „főpróba” következett szeptember végén.

„Szeretnénk a bajnokságban idén is az első hatba kerülni, bár úgy érzem, hogy egy picit szűkebb a keretünk, mint egy évvel ezelőtt” – vallotta be vezetőedzőnk. „Az anyagi forrásaink nem tették lehetővé a komolyabb erősítést, de igyekeztünk az értékeinket megtartani, a távozókat pótolni. Egyedül Bibók Balázs helyére nem igazoltunk senkit, ott egy fiatal játékosunkra szeretnénk építkezni. A lehetőségek ellenére is képesnek tartom a társaságot arra, hogy a hatba kerüljön. Ami azonban talán még ennél is fontosabb, hogy harcos, hajtós társaságot szeretnék a pályán látni, akkor is, ha éppen nem mi vagyunk az esélyesek. Már említettem, hogy a közönséget is ki kell szolgálni, ez pedig úgy lehetséges, ha ilyen mentalitásban lépünk pályára. Harcolni kell az utolsó pontig.”

Rákérdeztünk a Miskolc elleni derbire is.

„Sok szurkolóra, jó mérkőzésre számítok. Vannak itt is, ott is új játékosok, és nagyon szurkolok kollégámnak, Kovács Zoltánnak, hogy jól sikerüljön az első teljes éve edzőként, persze a mi meccsünkön a mi győzelmünkért dolgozom. A miskolci terem alacsony, mi nem ehhez vagyunk szokva, gyorsan kell majd alkalmazkodnunk. Vannak rutinos, kipróbált játékosaik, két ügyes légiósuk, tettre kész fiataljaik. Úgy érzem, elvégeztük a megfelelő felkészülést, várjuk a szezonnyitót” –  zárta gondolatait Toronyai.

(fotó: Kovács Loretta, VRCK)