A héten rajtol az Extraliga

Október 4-én a MEAFC-Peka Bau otthonában kezdi meg az Extraliga új idényét a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika. Ennek apropóján egy cikkben igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat a 2024/25-ös szezon kapcsán.

Talán nem önzőség saját csapatunkkal kezdeni, igaz fogunk bővebben is írni a legutóbbi kiírást az ötödik helyen záró GreenPlan-VRCK gárdájáról. Talán a legfontosabb, hogy a célkitűzés mindenféle hátráltató körülmény ellenére az, hogy a városnak továbbra is legyen olyan élvonalbeli csapata, ahol tehetséges játékosok tudnak felkészülni nemzetközi karrierjükre, és hogy a több mint 50 éves múltra visszatekintő kazincbarcikai röplabdázás folytathassa tovább történelmének írását.

Az előző évi csapatból Bibók Balázs az osztrák, Roman Gurszkij az azeri, Jan Jirásek a belga élvonalba szerződött, Bohdan Velicsko pedig Németországba költözött. Helyükre a sümegi nevelésű Kisházi Valentin (center, DKSE), a bolgár Borislav Nikolov (feladó, Deja Volley) és a brazil Davi Pozzobon (ütő, Szeged) érkeztek. Toronyai Miklós keretét 13 játékos alkotja, ami valószínűleg nem fog bővülni, mivel Kárpáti László klubelnök korábban úgy fogalmazott, idén még kisebb költségvetésből kell gazdálkodnia a felnőtt csapatnak. A 21 éves átlagéletkorú társaság azonban így sem szeretne feltartott kezekkel pályára lépni.

Fontos változás, hogy az idei szezontól már nem a szerzett pontok számítanak elsőként. A Versenykiírás 15.2-es pontja szerint a megnyert mérkőzések száma rangsorol, annak egyenlősége esetén következik csak a győzelemért és a vereségért kapott pontok száma. A pontszámítás rendszere nem változik, tehát 3-2-es mérkőzés esetén a győztes kettő, a vesztes egy pontot kap. Az alapszakaszt a rájátszás fogja követni, ugyanúgy, mint a korábbi kiírásban.

És akkor nézzük az ellenfeleket…

Dág KSE: Sok fiatal fogja a dágiakat erősíteni idén, miután több kulcsember is a visszavonulás vagy elszerződés mellett döntött. A bajnoki ezüstérmes MÁV Előrétől érkezett Boa Szabolcs, és vele ismét a nyolc közé jutást veheti célba a kis település együttese.

Debreceni EAC: Több távozó is akadt, mint például a ponterős brazil ütő, Willian. Az ő pótlására még nem sikerült légióst találnia a DEAC-nak, a Dág pontgyárosa, Kun Benedek azonban aláírt. A hajdúságiakat legutóbb szerdán láthatta a kazincbarcikai közönség, hiszen akkor játszott egymással felkészülési mérkőzést a két csapat.

DKSE: A dunaújvárosiak az új idényben is rendkívül fiatal csapattal igyekeznek helytállni, a szakmai munkát továbbra is Tomanóczy Tibor irányítja.

Fino Kaposvár: A címvédő és Magyar Kupa-győztes somogyiak a bajnokság egyik favoritjai. Bruno Feliciano személyében egy rutinos liberóval sikerült pótolniuk a külföldre távozó Bozóki Bencét, igazoltak egy francia négyesütőt, és érkezik hozzájuk egy kínai átló is. A magyar mag pedig együtt maradt, illetve kiegészült a Kecskemétről érkező Boldizsár Péterrel.

Kecskeméti RC: Két fiatal tehetség távozott, Boldizsár mellett Kecskeméti Bálint szerződött el, külföldre. Egy japán ütő, egy visszatérő fiatal center, illetve a rutinos és fiatal kecskemétiek elegye idén is veszélyes lehet bármelyik rivális számára.

MAFC: A fővárosiaknál edzőmérkőzésen feltűnt Veres Bence (DEAC) és Kiss Dániel (PSE), a két ütő mellett pedig érkezett még egy-két játékos. A kubai pontgyárosok közül Reyes eligazolt, az átló Altunaga maradt, és még elképzelhető centerposzton erősítés.

MÁV Előre Foxconn: Argentin és egy újabb albán válogatott játékos is érkezett a székesfehérváriakhoz, akik a tavalyi szezon végén megkezdett építkezést folytatják tovább, de már Ambrus Bence nélkül, aki Németországba igazolt.

MEAFC-Peka Bau: Megyei riválisunk vérfrissítésen esett át: egy szerb feladó és egy lengyel ütő mellett három fiatal is érkezett a Dunakanyartól. Az edzői feladatokat Kovács Zoltán látja el, a cél pedig a nyolc közé kerülés.

Pénzügyőr SE: Több kubai játékos érkezését is bejelentette a PSE, illetve egy amerikai átló is érkezett. Nacsa Gábor személyében új vezetőedzője is van a csapatnak, amelyben továbbra is ott van a már-már veteránnak számító Kovács Zoltán.

TFSE: Nagy változások nem történtek a budapestieknél a nyáron, egy-két poszton sikerült erősíteniük. Éppen ezért az első nyolcba kerülés lehet náluk reálisan a cél.

Vidux-Szegedi RSE: A szegediek legponterősebb játékosa, Pozzobon éppen Kazincbarcikára igazolt. Lesznek visszatérők, vannak visszavonulók, kérdés, hogyan sikerül majd az új, brazil vezetőedzőnek összegyúrnia a társaságot.

(kiemelt kép: Kovács Loretta, VRCK)