Több mint kétórás meccsen, öt szettben nyert a DEAC

Fordulatos mérkőzésen, öt szettben maradt alul a GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika a férfi röplabda Extraliga 3. fordulójában a DEAC vendégeként.

A 2024/25-ös szezonra való felkészülésben nagy segítségünk volt a mai napi ellenfelünk, ugyanis három alkalommal is lehetősége volt Toronyai Miklós alakulatának edzőmérkőzést játszania velük. Így a két csapat nem volt egymás számára teljesen ismeretlen. Egyedüli változás a Debrecen keretében, hogy nem sokkal az extraligás szezon kezdetét követően egy rutinos kubai négyesütő érkezett erősítésnek.

Erős és pontos nyitásokkal szinte körbe lőtte térfelünket a hazai csapat, ezzel pedig 8-2-es starttal indítottuk a mérkőzést. Péter Mártonék gyorsan megrázták magukat és feljavult mezőnymunkával szépítettek (11-8), mely lendületet már Fodor Antal sem hagyhatott szó nélkül, és kikérte az első idejét. Davi Pozzobon blokkot tépő ütésével egyenlítettünk, innentől pedig fej-fej mellett hozták a pontokat a csapatok. Mintha csak a mérkőzés múlott volna rajta úgy küzdött mindkét fél az első szett győzelméért, végül az idegek harcát a hazaiak újonnan érkező játékosa, Lescay zárt le (31-29 , 1-0).

Egyenlő felek csatája zajlott a második szettben, ahol a kevesebbet hibázó csapat léphetett el egy-két ponttal. Igazi csapatmunkát mutatott a Vegyész, hiszen a pályán lévők közül mindenki kivette a részét a pontgyártásból. Ez pedig olyannyira eredményesnek bizonyult, hogy Garan Bálinték magabiztosan hozták a második szettet, ezzel pedig egyenlítettek (15-25, 1-1).

Bár a teremben a hőmérséklet egyre hűvösödött, a pályán égett a tűz a csapatokban. Mi sem mutatta jobban, minthogy a játékosok hangosabbak voltak, mint a lelátón ülő szurkolók. A szett felénél Cziczlavicz Dávid tökéletes blokkjával (13-15) növeltük előnyünket. A másfél órája tartó mérkőzésen a Debrecen mutatta elsőnek a fáradtság jeleit, ezt kihasználva pedig nem adott kegyelmet a Toronyai-legénység (21-25, 1-2).

A harmadik szett ijedtséggel indult: Boriszlav Nikolov egy blokkot követően rosszul érkezett a földre, és pár percig a háló alatt fekve maradt. A helyszíni orvosi segítség jegelését követően vállalta a játékot, és visszatért a pályára. De nem sokáig, Toronyai cserét kérve Óhidi Richárdot küldte fel helyette. Nehezen ocsúdtunk fel az ijedtségből, a Debrecen pedig elhúzott nyolc ponttal. Nikolov visszatért a pályára, de a Vegyész már csak futott az eredmény után (25-15, 2-2).

Az ötödik szett döntött, melyet a Debrecen kezdett jobban (8-4). A térfélcserét követően újra megfagyott a levegő a DESOK-ban, ezúttal a frissen pályára lépő Péter Benedek okozott rémültséget, aki egy hosszúra nyúlt labdát próbált elérni és esett rosszul a földre. Később ő is folytatta a játékot, elszántsága pedig új erőket mozdított meg a srácokban, és ezzel az energiával átvettük a vezetést (8-9). Toronyainak nemsokára mégis időt kellett kérnie, Lescay vezérletével a DEAC 130 perc alatt nyerte meg a mérkőzést (15-12, 3-2).

A következő mérkőzését idegenben játssza a Vegyész, a Pénzügyőr otthonában.


JEGYZŐKÖNYV
FÉRFI RÖPLABDA EXTRALIGA, 3. FORDULÓ
DEAC – GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika 3-2 (29, -15, -21, 15, 12)
DESOK Sportcsarnok, Debrecen, 150 néző. V.: Jámbor, Bátkai-Katona.
Vegyész: Nikolov 3, Péter M. 7, Garan 12, Miklósi-Sikes 17, Pozzobon 26, Cziczlavicz 9. Csere: Kiss M. (liberó), Óhidi, Péter B. 1. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
DEAC: Marlon 12, Lescay 31, Chidi 17, Lasecki 7, Kiss 5, Kun 7. Csere: Imre (liberó), Dorogi. Vezetőedző: Fodor Antal.

Toronyai Miklós: Nagyon sajnállom, hogy a második héten verjük meg saját magunkat. Odahaza 2-0-ról kaptunk ki a MAFC ellen, és ezen a mérkőzésen a történet ismétlődött. 2-1-re vezettünk, majd elkezdtünk rossz döntéseket hozni, kiszorított helyzetben adtuk fel a labdákat az ütőknek, akik nyilván egész végig nem tudnak olyan teljesítményt hozni, hogy kettes blokkok ellen küzdjenek. Az ötödik szettben ez megbosszulta magát, ahol egy 25%-os támadási hatékonyság mellett, a másik oldalon Lescay 11 labdát kapott, rajta kívül egyetlen egy ember kapott mindössze egy labdát, így végül mondhatni, ő egyedül vert meg minket. Nagyon sajnálom, bosszantó vereséget szenvedtünk. Dolgoznunk kell tovább.

(kiemelt kép: Kovács Loretta, VRCK)