Cziczlavicz: A munka igencsak gyümölcsöző

Az U22-es Európa-bajnokságon történelmi, hatodik helyet szerző magyar válogatott oszlopos tagjaként minden mérkőzésen kezdő volt Cziczlavicz Dávid, aki éppen a spanyolok elleni nyertes rangadón töltötte be 18. életévét. Sikeres szezon van mögötte, de sok pihenőt nem kap, hiszen a jövő héten már a felnőtt válogatottnál lesz jelenése.

vrck.hu: Tizennyolc éves lettél.
Cziczlavicz Dávid: Igen, végre. Voltak konfliktusok a korom miatt, amiket azért sikerült rendezni. Ugye én voltam a legfiatalabb a Vegyészben, ami miatt különböző elvégzendő feladatok várnak rám egy-egy edzés előtt. Ezeket igyekeztem rendben megcsinálni, ha esetleg nem sikerült, az idősebbek mindig megszóltak. Annak ellenére, hogy az új idényben is én leszek az egyik legfiatalabb, felnőtt korúként azért annyira könnyen már nem fognak tudni kikezdeni.

A stábnál te lettél a mögöttünk álló szezon legjobb játékosa házon belül. Milyennek láttad a szezonod?
Amikor tavaly nyáron kint voltunk az Eb-selejtezőn, Miki már jelezte, szerinte képes vagyok kezdőként az Extraligában játszani. Elgondolkodtam rajta, hogy az mekkora felelősséggel is fog járni. Akkor nem éreztem azt, hogy meg tudom ugrani azt a szintet. Ahogy teltek a meccsek azonban kiderült, képes vagyok rá, amiért hálás vagyok az edzői stábnak, mert sokat dolgoztunk közösen, és a munka igencsak gyümölcsöző.

Elégedett vagy a szezonnal, amelyben egy bajnoki ötödik, egy Magyar Kupa második, illetve egy U22-es Eb hatodik hely szerepel?
Amikor egy mérkőzés véget ér, és nem éppen úgy alakul, ahogy szerettem volna, mint például a kupadöntőben, nagyon csalódott szoktam lenni. Abban a pillanatban rossz megélni a vereséget, aztán kis idővel minden megszépül. Visszagondolva, ismerve a körülményeket, mindhárom eredményre büszkék lehetünk.

Két év múlva összejöhet az újabb szereplés az U22-es Eb-n?
Lesz rá esélyünk, mert összeszokott társaság vagyunk, és a fiatalabbak is könnyebben beilleszkedhetnek. A mi korosztályunk már régebb óta együtt van, sokan játszottunk is az Extraligában, a felnőtt válogatott keretében is helyet kaptunk néhányan, és erre szerintem lehet építkezni.

Mi vár rád a nyáron?
Most egy kis pihenő, aztán a következő hétfőn már a felnőtt válogatottnál van jelenés, játszunk is egy felkészülési mérkőzést Svájccal. Aztán megyünk Montenegróba, valamint az Eb-selejtezőket megelőzően kétszer is játszunk az osztrákokkal. A selejtezőben itthon a dánokkal, idegenben a törökökkel találkozunk augusztus végén, aztán néhány nap pihenő és csatlakozni kell a Vegyész felkészülési programjába.

A válogatottban milyen a légkör?
A beilleszkedés még folyamatban van, hiszen én abszolút újonc vagyok a felnőttek között, sokan már tavaly is itt voltak. Igyekszem a játékban is felzárkózni, megtenni mindent annak érdekében, hogy lehetőséget kapjak a felnőttek között is.

Fiatal korod ellenére már felnőtt válogatott vagy. Mi lehet a siker titka?
Nem én vagyok az első vagy az egyetlen példa erre. A mi példánk is csak azt bizonyítja, ha valaki beleáll a munkába és keményen dolgozik, akkor odaérhet a legjobbak közé. Megállni azonban nem lehet, mindig kell tanulni és fejlődni.